Jelle Cleymans
 
     
       
  -  

Jelle Cleymans (08/08/1985) is naast zoon, broer en kleinzoon, ook reeds 10 jaar actief als zanger, acteur, presentator en liedjesschrijver. Maar laat ons uit eerbied voor de chronologie, beginnen bij het begin.

Jelle kreeg namelijk voor het eerst kleine, maar charmante televisieopdrachtjes toen hij amper 11 was. Hij speelde toen 'Pieter' in De kotmadam en gaf tegenspel aan Gaston Berghmans in De Gaston Berghmans show. Twee jaar later vertolkte hij 'de rosse' in Lili en Marleen en presenteerde hij het kinderblok KTV van Canal+. Ook op de planken kon hij zijn eerste ministapjes zetten. Het grote 'Les Misérables' kwam naar Antwerpen en zocht 9 jongens om Gavroche te spelen. Jelle deed auditie, bekwam het rolletje, en deed samen met zijn zus 4 maanden kostbare musicalervaring op. Begin 2000 werd Jelle gecast voor de vaste rol van Tom Smit in de Eén reeks 'Liefde en geluk'. In deze wat in de vergetelheid geraakte dramedy speelde hij samen met namen als Sien Eggers, Jan Steen en Frans Van der Aa. Gastrollen in o.a. 'Flikken', 'Spoed' en de langspeelfilm 'Blinker' volgden kort hierop. Met zijn vrienden Jonas Van Geel, Jef Hoogmartens en David Bracke maakte hij de cabaretvoorstelling 'Ge4endeeld'. Deze productie ging op 25 mei 2002 in première. Een dikke maand later begonnen de opnames van de Studio100 jeugdreeks Spring.

'Spring' betekende het echte begin van Cleymans' carrière. Eind 2002 kwam het voor het eerst op antenne, en al snel groeide het programma uit tot een hit. Letterlijk en figuurlijk, want de begintune van de serie schopte het tot 8 weken nummer 1 in de Ultratop. Jelle, die deze tune eigenlijk eerder toevallig had ingezongen, werd frontman van de jongerengroep 'Spring'. Samen met zijn collega's Damian Corlazzoli, Anneleen Liègeois en Cara Van der Auwera, bracht hij 3 fullalbums uit, speelde hij 3 grote 'In concert' tournees en maakte ze o.a. het podium van marktrock, suikerrock en de Lokerse feesten onveilig. Hun grootste hits werden Spring, Jong, Te min voor Anja en Met de trein naar Oostende. Gelijktijdig met de uitzending van de eerste Spring reeks, versterkte Jelle het Ketnetwrapteam. Hij zou gedurende 5 jaar een vast gezicht van deze zender blijven. O.a. ook de programma's 'Gebuisd' en 'Op schok' werden door hem op Ketnet gepresenteerd. Voor Eén verzorgde hij samen met Ilse Van Hoecke de presentatie van 'Eurokids 2005 en 2006' en de commentaar bij het 'Junior Eurovisiesongfestival' te Boekarest.

Vanaf 2006 begon Jelle ook op ander gebied zijn horizonten te verruimen. Het was bijvoorbeeld in dat jaar dat hij de rol van 'Bert Gorissen' aangeboden kreeg in de Vlaamse kaskraker Windkracht 10, Koksijde rescue. Deze film kon rekenen op 225000 bezoekers en op veel interesse uit het buitenland. Een jaar later stapte Cleymans alweer in een nieuw avontuur. Hij mocht Kuifje gestalte geven in de musical Kuifje - De zonnetempel. Voor deze vertolking kreeg Jelle de Vlaamse Musicalprijs voor beste mannelijke hoofdrol. Ook regisseur Frank Van Laecke viel toen in de prijzen. Het is diezelfde Frank Van Laecke, die dat jaar zijn volgende plannen uit de doeken zou doen. Hij zou samen met Studio100 de musical 'Daens' maken, naar de verfilming van Stijn Coninckx uit 1992. Jelle werd gevraagd voor de rol van jonge socialist Jan De Meeter. In oktober 2008 ging deze megaproductie in première. Er zouden uiteindelijk 220000 Vlamingen komen kijken.

Na een samenwerking van meer dan 6 jaar, scheidden uiteindelijk de wegen tussen Jelle en Studio100. Na een fantastische, maar ook heftige Spring en Ketnet periode was het tijd voor iets anders. Zo werd Jelle reeds begin 2008 ge´ntroduceerd als Jens in de populaire Eén soap 'Thuis', speelde hij Christopher Wren in 'De muizenval' van Agatha Christie en deed hij erg veel stemmenwerk.

Toch wilde Cleymans vooral muzikaal een andere weg inslaan. Hij had altijd louter als uitvoerder muziek gemaakt, maar schreef inmiddels zelf veel materiaal. De eerste resultaten waren te horen in de drie boeken die hij samen met zijn moeder Karin Jacobs maakte. Zowel in 'Op een surfplank naar de maan', 'Foetsie' als in '1, 2, 3 bijna' draait het in de eerste plaats om de kindergedichten van mama Karin, die Jelle dan weer op zijn beurt op muziek heeft gezet. Moeder en zoon toerden ook door heel Vlaanderen met de theatervoorstellingen 'Op een surfplank naar de maan' en 'Foetsie'.

Na 3 Chimay kleinkunstterras zomertournees met Barbara Dex, en de succesvolle cc tour KleinKunsteiland, waar hij mocht zingen aan de zijde van o.a. Lucas Van den Eynde en Jackobond, acht Jelle de tijd rijp voor een eerste Nederlandstalige soloalbum. De plaat zal Naakt doe ik de afwas heten, en komt op 17 september 2010 uit. Er volgt een gelijknamige cc tour in het najaar.

Eind 2012 speelt Jelle een glansrol in de musical 'Fiddler on the roof' met oa Lucas Van den Eynde, Clara Cleymans, enz Maart 2012 is de periode dat hij in de huid van Robin Hood kruipt voor de gelijknamige musical.

In februari 2013 brengt Jelle zijn 2de CD uit met eigen liedjes : Welk oog en hoeveel tranen. De titelsong wordt meteen een radiohit en vooral de videoclip gaat niet onopgemerkt voorbij. In april 2013 mag hij als gast optreden tijdens Nekka-nacht. Voor Jelle is het duet met Johan Verminnen dan ook een moment om te koesteren. De zomer van 2013 wordt naast tal van fijne optredens vooral gekleurd door zijn Radio 2 zomerhit award voor 'beste Nederlandstalige lied.' Welk oog en hoeveel tranen valt dus blijkbaar zeer goed in de smaak bij het publiek en de jury. Het najaar van 2013 wordt voor Jelle een 'studeerperiode' en dit komt vooral door zijn deelname aan 'De slimste mens ter wereld.' Jelle legt een onwaarschijnlijk mooi parcours af met een welverdiende 2de plaats als resultaat.

       
 
 

-

 
Site

www.sabientiels.be